50 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

Поводом 50 година од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме, од 29. новембра до 2. децембра одржаће се ревијални фестивал којим ће се прославити овај значајан јубилеј.

На репертоару овогодишњег фестивала, који слави 50 година постојања и 48 година извођења монодрама и пантомимских представа, су две монодраме - ,,Лево десно глумац'' Зијаха А. Соколовића (29. новембар, 20.00) и ,,Милунка'' Весне Станковић (30. новембар, 20.00), као и пантомима „Врпца'' Александре Аризановић (1. децембар, 20.00). Другог фестивалског дана, од 18 часова, биће приређена промоција књиге Радомира Путника „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“. Уручење јубиларних признања биће уприличено 1. децембра у 20.30, након којег ће позоришна публика моћи да ужива у „Позоришној музици'' Александра Локнера.

Програм фестивала одржаће се у Позоришу лутака „Пинокио'', док ће се традиционална шаховска симултанка велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима фестивала одржати у ресторану „Стара царинарница'' у улици Кеј ослобођења 31 у Земуну.

Током пет деценија континуираног трајања фестивала, изузимајући период средине деведесетих када је дошло до кратког прекида, на Фестивалу монодраме и пантомиме наступали су уметници са скоро свих континената. Уметници са наших простора који су изводили монодраму и пантомимске представе били су најугледнији и најзначајнији уметници минулог доба, од легендарних глумаца Љубе Тадића, Фабијана Шоваговића, Марије Кон, Милоша Жутића, Мире Бањац, Зијаха Соколовића, Маје Димитријевић, Светлане Бојковић, Милене Дравић, Драгана Николића, Љиљане Благојевић, Јосипа Пејаковића и Радета Шербеџије до тада младих уметника - Весне Станковић, Марте Береш и Наде Шаргин. Идејни творац Фестивала био је изузетан позоришни зналац, Љубиша Ружић, тада на функцији заменика управника Народног позоришта у Београду, а у тиму стручњака који су подржали идеју и формирали естетску платформу фестивала били су угледни театарски ствараоци. Дугогодишњи селектор фестивала био је Иван Бекјарев, који је дао знатан допринос развоју овог значајног фестивала. На месту садашњег селектора фестивала је глумац Народног позоришта Предраг Милетић.

Улазнице за представе могу се купити на благајни Позоришта лутака „Пинокио'' и на свим продајним местима tickets.rs. Позивамо Вас да медијски забележите овај јединствени фестивал и значајан јубилеј фестивала.

Добро дошли!