О ФЕСТИВАЛУ

Историја

logop2

Први Фестивал монодраме и пантомиме одржан је 1973. године. Идејни творац био је Љубиша Ружић, свестрана позоришна личност. У тиму који је осмислио концепцију фестивала налазили су се истакнути театарски ствараоци: пре свих, једна од најзаслужнијих и најиницијативнијих, проф. ФДУ Огњенка Милићевић. Многи програми и предлози били су њен допринос изграђивању концепције Фестивала. Затим, др Миленко Мисаиловић, драматург Народног позоришта, Предраг Перовић, критичар, Бранко Радивојевић друштвено-политички радник, др Бранивој Ђорђевић, проф. ФДУ, Живомир Јоковић, редитељ, Марко Тодоровић, глумац, Феликс Пашић, позоришни критичар, а директор Фестивала био је Митар Мија Стефановић, од оснивања па до прекида постојања Фестивала, закључно са 1992. годином. Све време је као технички шеф радио Ивица Вусић. Разуме се, уз Фестивал су били и други позоришни ствараоци, јавни и културни радници Земуна и Београда, а у окриљу Фестивала стасавали су и млади позоришни стручњаци разних профила. Свакако, Фестивал је уживао велику подршку Народног позоришта и одржавао се на његовој сцени у Земуну, а такође велику логистичку подршку давало је Позориште лутака Пинокио. Од 1993. до 1996. Фестивал монодраме и пантомиме се није одржавао. Разлоге томе ваља тражити у општој друштвеној, политичкој, материјалној и економској кризи у којој је тада била Југославија, која се те године и распала.
Група театарских ентузијаста покренула је 1995. године иницијативу да се Фестивал обнови. Тој групи припадају Борислав Балаћ, Иван Бекјарев, Љиљана Благојевић, Ивица Клеменц и Радомир Путник, који су, уживајући подршку Даринке Матић Маровић, у то време ректора Универзитета уметности и председника Савета фестивала, успели да оживе Фестивал 1996. године, и да га упркос бројним тешкоћама одрже, унапреде и развију, да га уведу у међународну породицу монодрамских и сродних фестивала и да му обезбеде одговарајућу медијску подршку.
Руководећа и радна тела Фестивала су: Савет фестивала на чијем је челу председник Савета, директор Фестивала, селектор за монодраму и селектор за пантомиму. Од обнове 1996. године, председник савета била је Даринка Матић Маровић, дужност директора обављао је Борислав Балаћ, селектор за монодраму био је Иван Бекјарев, а селектор за пантомиму Ивица Клеменц. Оснивач Фестивала, Градска скупштина Земун, именовао је 2011. нове челнике, па је од те године до 2015. директор Фестивала била Лада Мирков, председник Савета фестивала Братислав Петковић, а селектор др Милован Здравковић. По одлуци Скупштине општине Земун, 2015. године именовани су нови чланови Савета и Директор фестивала. На челу Савета Фестивала ће бити глумац Народног позоришта Предраг Милетић, док ће чланови бити Радомир Путник, Рада Ђуричин, Игор Бојовић, Растко Јанковић, Стеван Родић и Вања Станивук. За Директора Фестивала именован је Борислав Балаћ.

У монодрамском делу програма учествовали су најзначајнији глумци из пређашње и садашње Југославије. Међу многим именима треба издвојити глумце и глумице као што су: Раде Шербеџија, Љуба Тадић, Маја Димитријевић, Мира Бањац, Рада Ђуричин, Лазар Ристовски, Перо Квргић, Зијах Соколовић, Петар Краљ, Љиљана Благојевић, Јосип Пејаковић, Ружица Сокић, Милош Жутић, Милена Дравић и други. Као пантомимичари, наступили су уметници из света; међу овим извођачима истичу се: Ладислав Фиалка, Ердинч Динчер, Стјуарт Фишер, Сами Молхо, Андрес Валдес, Фред Карчак, школа Марсела Марсоа, Џанго Едвардс, Роберто Ескобар, Адам Даријус, Петер Висброд, Ен Денис, Ив Лебретон, Волфганг Нојхаузен-Немо, Марипол и Филип Гудар, Андреј Александер и други.

 

Опште информације

Фестивал се одржава првог викенда у месецу јулу сваке године на сцени Позоришта лутака Пинокио као и на другим локацијама у Земуну. Фестивал додељује укупно пет награда. Трочлани стручни жири додељује две Златне колајне: Златну колајну "Маја Димитријевић" за најбољу монодраму и Златну колајну најбољем пантомимичару. Жири публике додељује Златну колајну "Синиша Дашић" најуспешнијем учеснику Фестивала, жири за инвентивност додељује Награду за инвентивност, а гласови публике одређују победника Награде “Љуба Мољац” за стенд ап.
Фестивал сваке године издаје Каталог који садржи све информације о такмичарском и пратећем програму, као и друге важне информације о збивањима везаним за Фестивал. Током Фестивала свакодневно се штампа Билтен у коме се објављују актуелне и сервисне информације везане за програм Фестивала.
Неопходна средства за одржавање Фестивала дају Градска скупштина Земун, као оснивач, Секретаријат за културу Скупштине града Београда и Министарство за културу Републике Србије. Међутим, велику материјалну помоћ Фестивалу пружају добротвори.

 

Статистика

Од оснивања фестивала одржано је укупно 500 премијерних представа у такмичарској селекцији, Изведено је 26 представа изван конкуренције и у пратећем програму. Одржано је 36 изложби. Проширена је издавачка делатност и осим редовног програмског каталога објављено је 10 књига из области позоришне уметности у тиражу од 4.800 примерака, које су промовисане у ресторану "Стара царинарница". У оквиру пратећих програма приказана су два ученичка рада и одржано десет шаховских симултанки у којима је велемајстор Алиса Марић играла против учесника и гостију Фестивала. Изведена је једна премијера у фестивалској продукцији која је приказана више од 100 пута, од чега преко четрдесет пута за ученике основних и средњих школа у Земуну и местима која припадају општини Земун.
За учешће на Фестивалу, пријавило се више од 1000 представа. Од свих изабраних само је једна представа отказана, из разлога више силе.
У фестивалском програму видели смо уметнике из 31 државе. Из Европе наступили су ствараоци из Аустрије, Албаније, Босне и Херцеговине, Мађарске, Немачке, Словеније, Пољске, Македоније, Литваније, Хрватске, Бугарске, Црне Горе, Француске, Украјине, Швајцарске, Републике Српске, Велике Британије, Турске, Русије, Румуније, Холандије, Норвешке, Италије, Јерменије, Словачке, Шпаније и Шведске; наступили су и уметници са других континената: из Сједињених Америчких Држава, Мексика, Јапана, Израела и Аустралије. Разуме се, најчешће су учествовали глумци и пантомимичари из Србије. Из наше земље било је 120 представа, а затим по бројности следе Словенија са 11, Босна и Херцеговина, Јапан и Румунија са 6, Русија, Украјина, Македонија и Хрватска са по четири представе и тако даље.
Представе су извођене у Позоришту лутака Пинокио, Мадленијануму, на отвореним просторима и другим местима у Земуну. Представе је видело око 28.000 гледалаца. Представници Фестивала били су у Шведској, Русији, Украјини, Албанији и Републици Српској, као гости тамошњих фестивала или као учесници у такмичарском делу програма.

    Пресељењем домаћина фестивала, Позоришта лутака „Пинокио“ на нову адресу, и Фестивал монодраме и пантомиме је добио прилику да заживи на новој сцени, али са несмањеним амбицијама и трајним опредељењем да и даље буде фестивал посвећен глумачком стваралаштву.