ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Трећи дан фестивала је започео као и претходни - промоцијом књиге! “Комуникатор = Гладијатор”, приручник за политичаре, менаџере и глумце аутора Марка Стојановића је презентован у ресторану Стара царинарница, дугогодишњем пријатељу фестивала. О књизи су говорили Драгиша Ристовски, директор D.R. Gilbert Center Books и аутор.

"Чај са Кублај каном" је била прва представа трећег дана. По речима аутора, ова биографска авантура говори о реалном тренутку живота током великог медицинског искушења, услед којих је дошло до невероватних халуцинација и асоцијација, које глумац Југослав Крајнов у интимној исповести фрагментарно дели са публиком. Кроз структуру биографског наратива, подржано визијама, дигресијама, сећањима и тривијалним разнородним информацијама, слушали смо и чекали причу о Кублај кану, који попут других ликова из драмске литературе које познајемо, дуго и полако путује до нас.

Друга представа јучерашњег дана је била "Хасанагиница" Марије Ђајић. Дубока, емотивна, тужна, ова литерарна и драмска конструкција неколико различитих литерарних предложака покушава да  из сваког доступног уметничког израза реконструише жив и искрен лик Хасанагинице, једне једине, оне праве, коју можемо да загрлимо, утешимо, пружимо подршку. Ону коју некако одувек познајемо. Тој снажној и моћној жени, која терет носи на грудима и у рукама и која поред свега носи лепу реч и нежну мудрост у својим плећима.

Овим светлим поетским приказом Марије Ђајић је готов и трећи фестивалски дан!