СРЕБРЊАЦИ И ЗНАЧКЕ ФЕСТИВАЛА ВЕЛИКАНИМА ПОЗОРИШТА

Пола века од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме прослављено је ревијалним делом фестивалског програма од 29. новембра до 2. децембра у Позоришту лутака „Пинокио'', где су и уручена јубиларна признања – сребрњаци и значке. Сребрњаке су добили

Бранко Радивојевић, Живомир Јоковић, Мирјана Радошевић, Предраг Милетић, Драган Коларовић, Иван Вусић, Нада Ђурић, Алиса Марић, Љиљана Благојевић, Радомир Путник, Ивица Клеменц, Борислав Балаћ, Љиљана Лазић, Предраг Ћурчић, ГО Земун, Штампарија Бирограф, Магда Дудук, Игор Бојовић, породица Дашић, Милован Здравковић, Бојана Андрић, Рада Ђуричин, Весна Бјеладиновић, Мирјана Милуровић и Позориште лутака „Пинокио''. Значке су добили Вукица Стругар, Тања Њежић, Борка Голубовић Требјешанин, Милорад Јовановић, Марко Јанковић, Мишка Кнежевић и други значајни појединци, уметници, компаније и институције које су допринеле угледу и високим уметничким дометима фестивала.

На овогодишњем фестивалу публика је имала прилику да види ауторску монодраму Зијаха А. Соколовића ,,Лево десно глумац'', вишенаграђивану монодраму „Милунка'', списатељице и глумице Весне Станковић, у режији Петра Станојловића, потом пантомимску представу „Врпца'' Александре Аризановић и ауторски концерт позоришне и филмске музике композитора Александра Саше Локнера.

Фестивал је био прилика и за промоцију монографије „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“ аутора Радомира Путника, о којој су говорили уметници Весна Станковић и Ивица Клеменц, новинарка Вукица Стругар, позоришна критичарка и театролог Јелена Перић и приређивач Радомир Путник. По речима аутора монографије, представе Фестивала током његовог постојања видело је преко 40 000 гледалаца, не само у Земуну и Београду, већ и у другим градовима некадашње Југославије као и у иностранству. Путник истиче да је Фестивал кроз представе и радионице створио нову младу публику и извођаче и тиме постао својеврсна школа и најзначајније место за ову врсту театарског исказивања, чиме је чврсто утврдио своје место међу најзначајнијим позоришним фестивалима у земљи и региону.

Свечано обележавање 50 година постојања међународног Фестивала монодраме и пантомиме завршено је традиционалном шаховском симултанком велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима фестивала, у ресторану „Стара царинарница'' у Земуну.

Фестивал је реализован уз подршку Градске општине Земун и Министарства културе Републике Србије.

ЈУБИЛАРНА ПРИЗНАЊА – СРЕБРЊАЦИ
поводом 50 година од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме

1. Бранко Радивојевић
2. Живомир Јоковић
3. Предраг Милетић
4. Драган Коларовић
5. Иван Вусић
6. Нада Ђурић
7. Алиса Марић
8. Љиљана Благојевић
9. Радомир Путник
10. Ивица Клеменц
11. Борислав Балаћ
12. Љиљана Лазић
13. Предраг Ћурчић
14. Градска општина Земун
15. Штампарија Бирограф
16. Магда Дудук
17. Игор Бојовић
18. Породица Дашић
19. Милован Здравковић
20. Мирјана Радошевић
21. Бојана Андрић
22. Рада Ђуричин
23. Весна Бјеладиновић
24. Мирјана Милуровић
25. Позориште лутака „Пинокио''
ЈУБИЛАРНА ПРИЗНАЊА – ЗНАЧКЕ
поводом 50 година од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме

1. Данијела Јакшић
2. Бранкица Пљаскић
3. Биљана Ђуровић
4. Вук Милетић
5. Оливера Живковић
6. Милан Ћирић
7. Горан Којић
8. Вукица Стругар
9. Борка Голубовић Требјешанин
10. Тања Њежић
11. Бојана Ивановић Најхолд
12. Милорад Јовановић
13. Марија Ђокић
14. Небојша Јоковић
15. Анђелко Амповски
16. Мираш Вуксановић
17. Растко Јанковић
18. Ивана Ненадовић
19. Марко Јанковић
20. Мишка Кнежевић

ДРУГИ ДАН ФЕСТИВАЛА

Другог дана 48. Фестивала монодраме и пантомиме, у 18 часова, одржана је промоција монографије „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“ аутора Радомира Путника. О овој значајној театролошкој публикацији говорили су драмски уметници ВЕСНА СТАНКОВИЋ и ИВИЦА КЛЕМЕНЦ, новинар ВУКИЦА СТРУГАР, позоришни критичар ЈЕЛЕНА ПЕРИЋ и приређивач РАДОМИР ПУТНИК.

Прослављена глумица и троструки победник Фестивала монодраме и пантомиме, Весна Станковић, говорила је о лепотама и тешкоћама глумачког рада на монодрами и са публиком је поделила своје искуство у стварању и игрању монодрамске представе.

Позоришни критичар и театролог, др Јелена Перић, представила је своје виђење ове публикације и истакла њен значај у чувању и неговању монодраме као форме уметничког изражавања у времену у којем влада притисак масовне културе и медија на јавност.

На убрзано смењивање сензација и све више прихватања масовне културе на уштрб позоришне, ликовне и музичке културе и уметности осврнула се и новинарка Вукица Стругар. Она је истакла да је у медијима маргинализована култура управо због прихватања брзине сензација које нас окружују, развоја вештачке интелигенције и смањења пажње код публике те отуд и изостанак сталне позоришне критике у већини штампаних медија.

Један од првих учесника на Фестивалу монодраме и пантомиме, глумац и пантомимичар Ивица Клеменц говорио је о развоју пантомиме током последњих педесет година у Београду. Он је истакао колико је тешко целовечерњу пантомимску представу поставити на сцену неког позоришта или дома културе у Србији, не због публике, већ због неразумевања управа и доносиоца одлука о томе.

Завршну реч на промоцији дао је аутор монографије Радомир Путник који је публици представио идеју обележавања пола века Фестивала монодраме и пантомиме и значај овог фестивала који је за минулих пет деценија постао, уз Међународни салон карикатуре, најзначајнија манифестација Земуна. ,,Представе Фестивала видело је преко 40 000 гледалаца, не само у Земуну и Београду, већ и у другим градовима некадашње Југославије као и у иностранству'' – истакао је Радомир Путник додавши да је Фестивал кроз представе и радионице створио нову младу публику и извођаче и тиме постао својеврсна школа и најзначајније место за ову врсту театарског исказивања.

Модератор промоције монографије „50 година фестивала монодраме и пантомиме“ била је др Ивана Теодоровић Стојановић. Објављивање ове књиге омогућила је компанија БИРОГРАФ.

Након промоције, публика је имала прилику да гледа монодраму „Милунка“ списатељице и глумице ВЕСНЕ СТАНКОВИЋ у режији ПЕТРА СТАНОЈЛОВИЋА. Представа „Милунка“ донела је Весни Станковић Златну колајну „Синиша Дашић“ жирија публике, а текст монодраме објављен је у „Антологији биографске монодраме“. Извођење ове представе на 48. Фестивалу монодраме и пантомиме наишло је на овације публике и дуготрајан аплауз.

50 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

Поводом 50 година од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме, од 29. новембра до 2. децембра одржаће се ревијални фестивал којим ће се прославити овај значајан јубилеј.

На репертоару овогодишњег фестивала, који слави 50 година постојања и 48 година извођења монодрама и пантомимских представа, су две монодраме - ,,Лево десно глумац'' Зијаха А. Соколовића (29. новембар, 20.00) и ,,Милунка'' Весне Станковић (30. новембар, 20.00), као и пантомима „Врпца'' Александре Аризановић (1. децембар, 20.00). Другог фестивалског дана, од 18 часова, биће приређена промоција књиге Радомира Путника „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“. Уручење јубиларних признања биће уприличено 1. децембра у 20.30, након којег ће позоришна публика моћи да ужива у „Позоришној музици'' Александра Локнера.

Програм фестивала одржаће се у Позоришу лутака „Пинокио'', док ће се традиционална шаховска симултанка велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима фестивала одржати у ресторану „Стара царинарница'' у улици Кеј ослобођења 31 у Земуну.

Током пет деценија континуираног трајања фестивала, изузимајући период средине деведесетих када је дошло до кратког прекида, на Фестивалу монодраме и пантомиме наступали су уметници са скоро свих континената. Уметници са наших простора који су изводили монодраму и пантомимске представе били су најугледнији и најзначајнији уметници минулог доба, од легендарних глумаца Љубе Тадића, Фабијана Шоваговића, Марије Кон, Милоша Жутића, Мире Бањац, Зијаха Соколовића, Маје Димитријевић, Светлане Бојковић, Милене Дравић, Драгана Николића, Љиљане Благојевић, Јосипа Пејаковића и Радета Шербеџије до тада младих уметника - Весне Станковић, Марте Береш и Наде Шаргин. Идејни творац Фестивала био је изузетан позоришни зналац, Љубиша Ружић, тада на функцији заменика управника Народног позоришта у Београду, а у тиму стручњака који су подржали идеју и формирали естетску платформу фестивала били су угледни театарски ствараоци. Дугогодишњи селектор фестивала био је Иван Бекјарев, који је дао знатан допринос развоју овог значајног фестивала. На месту садашњег селектора фестивала је глумац Народног позоришта Предраг Милетић.

Улазнице за представе могу се купити на благајни Позоришта лутака „Пинокио'' и на свим продајним местима tickets.rs. Позивамо Вас да медијски забележите овај јединствени фестивал и значајан јубилеј фестивала.

Добро дошли!

ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

Монодрамом Зијаха Соколовића отворен Фестивал монодраме и пантомиме

Овогодишњи ревијални Фестивал монодраме и пантомиме, који обележава 50 година од оснивања, отворен је у Позоришту ,,Пинокио'' монодрамом ,,Лијево десно глумац'' Зијаха А. Соколовића, југословенског и босанскохерцеговачког глумца и редитеља. По речима троструког победника претходних Фестивала монодраме и пантомиме, представа је настала као ,,премијера у простору и времену 50 година уметничког рада за 50 година уметничког живота.'' Ауторско дело Зијаха А. Соколовића „Лијево десно глумац'' показало је колико су публика и глумац у нераскидивом и необичном односу. ,,Сви смо ми глумци у свом театру и зато водимо рачуна који сценарио бирамо јер смо ми режисери свог живота'', једна је од порука коју је вечерас кроз своју монодраму истакао Зијах А. Соколовић.

Другог фестивалског дана, 30. новембра, од 18 часова, биће приређена промоција књиге Радомира Путника „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“, након које нас од 20 часова очекује вишенаграђивана монодрама „Милунка'' Весне Станковић. Петак, 1. децембар, од 20 часова, резервисан је за пантомимску представу „Врпца'' Александре Аризановић и уручење јубиларних признања значајним појединцима који су допринели развитку фестивала. Након додела јубиларних призања, позоришна публика моћи ће да ужива у „Позоришној музици'' Александра Локнера.

Обележавање 50 година постојања међународни Фестивал монодраме и пантомиме завршиће традиционалном шаховском симултанком велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима фестивала, у ресторану „Стара царинарница'' у улици Кеј ослобођења 31 у Земуну, у суботу, 2. децембра, од 12 часова.

Фестивал се реализује уз подршку Градске општине Земун и Министарства културе Републике Србије.

Улазнице за представе могу се купити на благајни Позоришта лутака „Пинокио'' и на свим продајним местима tickets.rs. Позивамо Вас да медијски забележите овај јединствени фестивал и значајан јубилеј фестивала.

Добро дошли!

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Среда, 29. новембар 2023. - КУПОВИНА УЛАЗНИЦА

Локација: Позориште "Пинокио"

20.00 - Свечано отварање Фестивала

20:15"Лево десно глумац" - монодрама - ЗИЈАХ А. СОКОЛОВИЋ, Босна и Херцеговина

Четвртак, 30. новембар 2023. - КУПОВИНА УЛАЗНИЦА

Локација: Позориште "Пинокио"

18.00 - Промоција књиге „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“, приредио Радомир Путник

20:00 "Милунка" - монодрама - ВЕСНА СТАНКОВИЋ, Србија

Петак, 1. децембар 2023. - КУПОВИНА УЛАЗНИЦА

Локација: Позориште "Пинокио"

20:00"Врпца" - пантомима - АЛЕКСАНДРА АРИЗАНОВИЋ, Србија

20:30 – Уручење јубиларних признања
           "Инструментална сценска музика" - концерт АЛЕКСАНДРА ЛОКНЕРА

Субота, 2. децембар 2023.

Локација: Ресторан „Стара царинарница“, Кеј ослобођења 31. Земун

12.00 - Шаховска симултанка велемајстора АЛИСЕ МАРИЋ са учесницима и гостима фестивала