НАГРАДЕ 46. ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

На свечаној додели награда на 46. Фестивалу монодраме и пантомиме додељене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму се додељује Слободану Бештићу за представу "Ноћни писац".

Награда Миодраг Андрић – Љуба Мољац за најбољег младог глумца/глумицу додељује се Николини Вујевић за представу "Нина".

Стручни жири радио је у саставу Татјана Мандић Ригонат, редитељ (председник), Иван Прековћ, глумац и Бојан Кривокапић, глумац.

Жири публике, већином гласова Златну колајну „Синиша Дашић“ доделио је Слободану Бештићу за монодраму "Ноћни писац".

Жири публике радио је у саставу Љиљана Зоркић, новинар, председник жирија, Јелена Марков, инжењер геологије, Ана Ивковић, филолог, Марија Живковић Николић, дипл. етнолог антрополог, Михајло Дашић, дипломирани економиста.

Честитамо добитницима златних колајни и награда на 46. Фестивалу монодраме и пантомиме!


Образложење стручног жирија

Фестивал монодраме и пантомиме је празник који ево већ 46 година славимо захваљујући позоришним посвећеницима и онима који га организују и обликују као и уметницима који негују монодраму као специфичан позоришни облик. Велика је част и одговорнот бити у жирију. Уметност није спорт којем је својствено такмичење и зато свако награђување говори нешто и онима који одлучују о наградама. Ове године видели смо седам потпуно различитих по садржају форми,избору уметничких средстава,уметничкој експресији, монодрамских остварења. Видели смо на сцени уметнике различитих генерација: Петра Божовића, Николину Вујевић, Наташу Петровић, Бошка Пулетића, Југослава Крајнова, Марију Ђајић, Слободана Бештића и заједно са публиком уживали у њиховој посвећеној игри.Жао нам је што ове године није било пантомимских представа у такмичарском програму и надамо се да ће 47. фестивал наставити традицију у пуном капацитету као медјународни фестивал монодраме и пантомиме.

Стручни жири 46. Фестивала монодраме и пантомиме у саставу Татјана Мандић Ригонат, председник, Иван Перковић и Бојан Кривокапић награду Љуба Мољац-Миодраг Андрић за најбољу младу глумицу, глумца једногласно додељује Николини Вујевић за ауторски пројекат „Нина“. Николина Вујевић је ауторка текста, редитељка, текстописац сонгова, креаторка костима, а изнад свега млада глумица која је сложено измаштала монодраму „Нина“. Гледајући њену представу уживали смо у глумачким бравурама, богатству израза, маштовитим сценским решењима, инвентивном повезивању судбине Чеховљеве Нине из Галеба са судбином савремене глумице у потрази за глумачком срећом и смислом глумачког позива.

Златну колајну Маја Димитријевић жири једногласно додељује Слободану Бештићу за глумачки полифону, фасцинантну игру у представи Ноћни писац, у режији Јана Фабра. Слободан Бештић, глумац трагалац, храбро,бескомпромисно истражује глумачки сценски израз, откривајући најинтимније просторе савременог уметника какав је Јан Фабр.Слободан Бештић креће се кроз бескрај глумачког израза који је за њега изнова и изнова начин да живи живот на сцени аутентично и играчки и интелектуално моћно, ван сваког клишеа.Бештић је у Фабру пронашао свог редитеља а Фабр свог глумца, сценси и его и алтер его, укратко препознали су се и креирали представу за памћење и у духу савременог сценског израза.

Одлука жирија публике

Једногласно је гласовима жирија публике прво место освојио СЛОБОДАН БЕШТИЋ, са монодрамом Јана Фабра „Ноћни писац“. Својом интерпретацијом и уметничком енергијом надмашио је све такмичаре и уврстио своју монодраму у сам врх позоришног умећа што је и публика оценила дуготарајним аплаузом. Дакле, Слободану Бештићу припада награда „Синиша Дашић“ као најбољем учеснику у такмичарском делу 46.фестивала монодраме и пантомиме у Земуну. Према мишљењу чланова жирија изузетну пажњу публике привукла је Николина Вујевић са монодрамом „Нина“, као аутор, редитељ и извођач. Исто тако аплаузима публике је награђен и Југослав Крајнов с монодрамом „Чај са Кублај Каном“. А по оцени чланова жирија публика је посебно задовољаство показала према Бошку Пулетићу и његовој глуми у монодрами „Живојин Мишић“.

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

И дошли смо и до краја овогодишњег фестивала! Последњи четврти фестивалски дан је био најпосећенији и сви су жељно очекивали да чују ко је носилац овогодишње златне колајне.

НОЋНИ ПИСАЦ

"Ноћни писац", аутобиографско дело Јана Фабра рађено је на основу ноћних дневника које Фабр пише током ноћи док не спава. Преко приватних обичних дешавања карактеристичних за дневник па скроз ка далеким крајевима супротног спектра, од афирмације до констатације, кроз подсвесно и конвенционално, игра светлости и сенке презентује другачијег човека од оног којег гледамо. Питање телесног, интимног и јавног испитују сопствене баријере и границе, сударајући се са покретом и нарацијом, притом опонирајући истовремено и наводну скромност и чист егоизам. Уметничка визија ноћних сати је бескрајна, субјективна и недокучива, а граница је танка и лако се прелази.
Овим се завршио такмичарски програм и жири се повукао да донесе одлуку.

ЧЕКАЈУЋИ НЕБО, КА' ЋЕ ВИШЕ?!

„Чекајући небо – ка' ће више?!“ у извођењу Марка Стојановића и Далије Иманић Савић се играла ван такмичарске конкуренције, а у част пантомиме! Настала на основу представе "Чекајући небо" која је одиграна на фестивалу пре двадесет пет година, истовремено је и омаж али и наставак, као прави сусрет балета и пантомиме и говори нам о томе шта двоје заљубљених људи мора да уради како би своје различитости помирили и како би све било на крају како треба.

ДРУГИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Други фестивалски дан је започео промоцијом књиге "Чучук Стана" у ресторану Стара Капетанија. Промоцији дела Жељка Хубача је присуствовао Владимир Ђуричић, директор позоришта "Зоран Радмиловић" - Зајечар, Наташа Петровић, драмска уметница која је говорила одломке из књиге, као и Јелица Стевановић, театролог и модератор промоције.

Након промоције и представа! Трећа фестивалска представа којом је започео други фестивалски дан је "Чучук Стана"! Наташа Петровић нас је снажно и уверљиво пренела у давни историјски период, у којем је живела чувена Чучук Стана, под кишом куршума, у шуми турских топова, говорила нам је о свом Хајдук Вељку, о младости, о храбрости, отаџбини, победи, љубави....

Као прави наставак монодрама о нашим историјским личностима, за крај другог дана публика је имала прилике да види представу "Живојин Мишић" у извођењу Бошка Пулетића! Искрено, емотивно и с'мером, Пулетићев војвода Мишић подсећа на један тежак период српске историје, али истовремено и упозорава и саветује, говори о најважнијим животним вредностима, које се у миру тако лако скрајну и забораве а у рату постају смернице за опстанак нације. Често прекидан аплаузима публике, Пулетић је обогатио сваког гледаоца дивним мудростима и снагом великог Живојина Мишића, да би на крају био испраћен дугим аплаузом и повицима браво.

Овом представом је готов и други фестивалски дан!

ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Трећи дан фестивала је започео као и претходни - промоцијом књиге! “Комуникатор = Гладијатор”, приручник за политичаре, менаџере и глумце аутора Марка Стојановића је презентован у ресторану Стара царинарница, дугогодишњем пријатељу фестивала. О књизи су говорили Драгиша Ристовски, директор D.R. Gilbert Center Books и аутор.

"Чај са Кублај каном" је била прва представа трећег дана. По речима аутора, ова биографска авантура говори о реалном тренутку живота током великог медицинског искушења, услед којих је дошло до невероватних халуцинација и асоцијација, које глумац Југослав Крајнов у интимној исповести фрагментарно дели са публиком. Кроз структуру биографског наратива, подржано визијама, дигресијама, сећањима и тривијалним разнородним информацијама, слушали смо и чекали причу о Кублај кану, који попут других ликова из драмске литературе које познајемо, дуго и полако путује до нас.

Друга представа јучерашњег дана је била "Хасанагиница" Марије Ђајић. Дубока, емотивна, тужна, ова литерарна и драмска конструкција неколико различитих литерарних предложака покушава да  из сваког доступног уметничког израза реконструише жив и искрен лик Хасанагинице, једне једине, оне праве, коју можемо да загрлимо, утешимо, пружимо подршку. Ону коју некако одувек познајемо. Тој снажној и моћној жени, која терет носи на грудима и у рукама и која поред свега носи лепу реч и нежну мудрост у својим плећима.

Овим светлим поетским приказом Марије Ђајић је готов и трећи фестивалски дан!

ПРВИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

РЕЧЕ МИ ЈЕДАН ЧОЕК

Представа "Рече ми један чоек, ћераћемо се још када будем млађи" Петра Божовића је управо завршена! Легендарни глумац је говорио и читао текст Матије Бећковића, који је допуњен релевантним модерним актуелностима, попут Ковида, демоктратским принципима, и другим тренутно релевантним дешавањима који нас терају да сви заједно желимо бољи и квалитетнији живот.
Као другу представу данашњег дана гледали смо "Нину" Николине Вујевић.

НИНА

Друга представа првог такмичарског дана, "Нина" у ауторству и режији Николине Вујевић представља аутобиографски коментар ауторкиног алтерега под називом Нина. Растројена, подељена између класике и модерног, приватног и драмског, открива нам бројне фрагменте личности, између еротике и емоције, уз песму и поезију, овај музичко драмски кабаретски вапај представља снажан и дрзак приказ бунта младе глумице данашњег доба, која уз тешку муку проналази снагу за разумевања једног Чехова, док се бројне друге ствари још увек не поклапају и не уређују. На завршетку "видимо" и малу Нину, дете уметника које у данашњем свету мора да одрасте, и као особа и као уметник, иако одавно више а сада и додатно свет није место за децу и уметнике.
Овом сјајном представом се завршава први такмичарски дан!