НАГРАДЕ 43. ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

На свечаној додели награда на 43. Фестивалу монодраме и пантомиме, додељене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму “Кафе ћерка“,Workshop West Playwrights Theatre,  у извођењу Тифани Ајалик.

Златна колајна за пантомиму „Линија“, ауторке и глумице Ане Бретшнајдер, у продукцији Народног позоришта Тимочке крајине.

Награда Миодраг Андрић – Љуба Мољац за најбољег младог глумца Душици Новаковић, за улогу Драге Обреновић у истоименој монодрами.

Стручни жири радио је у саставу Небојша Брадић, редитељ, председник жирија, Нела Михаиловић, драмска уметница и професор Ивица Клеменц, драмски уметник.

Жири публике, већином гласова Златну колајну „Синиша Дашић“ доделио је уметници Тифани Ајалик за представу „Кафе ћерка“.

Жири публике радио је у саставу др Ђорђе Враголов, стоматолог, председник жирија,  Ива Бург, графички дизајнер, Драгана Медић, мастер инжењерског менаџмента, Нада Салаћанин Велицки, службеница ЈАТ-а у пензији и проф. Драгана Марић, доктор физичких наука.

Образложење Стручног жирија - Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Стручни жири Златну колајну за монодраму Маја Димитријевић  додељује монодрами “Кафе ћерка“,Workshop West Playwrights Theatre,  у извођењу Тифани Ајалик. Тифани Ајалик је  својом минуциозном трансформацијом донела јединствену и непоновљиву Ивет Вонг, девојку мешовитог порекла. Тигфани Ајалик је од микронаратива створила узбудљиво приповедање које плени гледалиште.

Образложење Стручног жирија - Златна колајна за пантомиму
Стручни жири Златну колајну за пантомиму додељује пантомими „Линија“, ауторке и глумице Ане Бретшнајдер, у продукцији Народног позоришта Тимочке крајине. Ана Бретшнајдер је својом непосредношћу, а техником језика пантомиме испричала причу о линији живота, од детињства до старости и остварила непосредни контакт са гледалиштем.

Образложење Стручног жирија – Награда Миодраг Антић – Љуба Мољац за најбољег младог глумца
Стручни жири награду Љуба Мољац - Миодраг Андрић  за најбољег младог глумца додељује Душици Новаковић, за улогу Драге Обреновић у истоименој монодрами. Душица Новаковић је својом младалачком енергијом донела стрепње и дилеме трагичне краљице.

Образложење Жирија публике
Већином гласова жири публике златну колајну „Синиша Дашић“ додељује уметници Тифани Ајалик за представу „Кафе ћерка“.
Уметница је енергичним извођењем уверљиво представила више ликова на прелепој сцени уз хармонизоване аудио – визуелне ефекте, чиме је оставила незабораван утисак на публику.
Жири се захваљује свим учесницима на приказаној креативности, а организаторима на професионалном раду и са жељом да истрају у својим намерама да овај фестивал и даље успешно траје.

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

 

Последњег, четвртог такмичарског дана публика је имала прилику да види две представе. Прва је била "Материјал Медеја" у режији Рабије Тлили и Роберта Мартена. Збркана масом сигнала и порука, мисли и фрагмената, представа води публику из осећања у осећање, упоредиво једино са путовањем Харона преко реке Стикс.

 

Друга представа, "Пост квартет" базира се такође на драми Хенрија Милера, и представља комбинацију између перформанса, постдрамског позоришта и сценског коментара. У успореном току алузија, препознаје се мит о пећини, и крик модерног човека који се озвучава на теремину, инстументу који се свира без додира.

 

Након завршетка такмичарског програма, а за време доношења одлуке жирија, публика је имала прилике да види два сценска остварења. Прво су наступили полазници радионице сценског покрета, предвођени Јеленом Гашић која је и водила радионицу. млади полазници су приказали бројне аспекте сценског кретања, кроз мизансцен до плеса. Повеље о учешћу доделио је председник савета фестивала Предраг Милетић.

 

Други игроказ је била танго представа "Нестали" Ова седмоминутна танго-пантомима је настала на молбу Игора Јурића, оца убијене Тијане Јурић и оснивача фондације која носи њено име, а поводом Међународног дана нестале деце. Изводе је као “Баоградски пантомимичари” танго играчи, а представу је заједно са учесницима креирао Марко Стојановић, који се на кратко појављује и на сцени.

 

Након тога, председник стручног жирија Небојша Брадић је изашао на сцену, и прочитао одлуке жирија и награђене такмичаре. На крају, након доделе награда, председник савета фестивала се захвалио свима на успешном фестивалу, и прогласио 43. интернационални Фестивал монодраме и пантомиме затвореним.

ШАХОВСКА СИМУЛТАНКА СА АЛИСОМ МАРИЋ

Трећег фестивалског дана у просторијама ресторана "Стара царинарница" одржана је дугогодишња, већ традиционална шаховска симултанка велемајстора Алисом Марић са учесницима и гостима Фестивала. Ове године у дуелу са Алисом Марић окушали су се између осталих Александар Саша Груден, глумац, Радомир Путник, театролог, Миоград Богић, редитељ, Зоран Карајић, редитељ, Милан Шарац, редитељ, Драган Тимотијевић "Белмондо", уметнички фотограф и други. Као и увек до сада, Алиса Марић је остала непобеђена, Радомир Путник и Анђелко Амповски су ремизирали, остали учесници су били поражени, и шаковском терминологијом, финални резултат симултанке је био осам према један за Алису Марић

ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

 

Почео је и трећи такмичарски дан! Прва представа "Драга" у извођењу Душице Новаковић и режији Зорице Симовић је изведена пред препуном салом Позоришта лутака "Пинокио". Важна биографска и лична прича о животу трагично настрадале краљице Драге Обреновић у емотивном, нежном и достојанственом тону Душице Новаковић, која је лику Драге донела топлоту, снагу, али и крхкост и преиспитивање. Комплетна и квалитетна глумачка игра!

 

Друга представа трећег фестивалског дана "Сновиђење" театра Мимарт доноси надреалистични поглед аутора Лидије Антоновић и Марка Нектана, презентован кроз истовремени и сукоб и надградњу између црног и белог, између уређења и хаоса, поруке и симбола.

 

Трећа представа трећег фестивалског дана је била "Свет је велика мачка" Маје Тангеберг-Гришин, музичко драмски комад са елементима театра покрета. Комад о Николи Тесли, који се изводи на три језика, српском, енглеском и шведском, и који се уметнички надопуњује бројним музичким елементима. Повеље о учешћу на фестивалу доделио је Милован Здравковић, селектор фестивала.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "АНЕГДОТЕ И ЦРТИЦЕ ИЗ ПОЗОРИШНОГ ЖИВОТА"

У простору ресторана Стара царинарница у Земуну одржана је промоција књиге "Анегдоте и цртице из позоришног живота" коју је приредио Милован Здравковић, селектор фестивала. На промоцији су говорили Радомир Путник, театролог, Мирко Зарић, театраолог, Александра Милошевић, театролог и лектор књиге. Милан Цаци Михајловић је испричао низ анегдота од којих су неке нашле своје место и у овој књизи, а глумица Бранка Пујић је читала инсерте из књиге.