НАГРАДЕ 42. ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

На свечаној додели награда на затварању 42. Фестивала монодраме и пантомиме у Театру Карт Бланш, донешене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Озрен Грабарић "Дневник једног лудака"

Златна колајна за пантомиму
Вонг Тинг Понг, Цуи Ка Лок "24 часа забрањена зона"

Награда "Љуба Мољац - Миодраг Андрић" за младог глумца
Равноправно
Јелена Пузић "Пу, спас за све нас"
Марија Ђајић "На дан свођења рачуна"

Стручни жири радио је у саставу Небојша Миловановић, драмски уметник, председник, Олга Одановић, глумица и Крунислав Симић, кореограф.

Златна колајна публике "Синиша Дашић"
Озрен Грабарић "Дневник једног лудака"

Жири публике радио је у саставу Ратомир Јанковић, председник, Елизабета Арсеновић, Весна Клепић, Брана Марковић и Ненад Хегедиш.

Након проглашења, председник програмског савета Предраг Милетић је свечано прогласио 42. Фестивал затвореним.

Извештај Стручног жирија - Монодрама

Жири једногласном одлуком додељује златну колајну за монодраму представи „Дневник једног лудака“, уметнику Озрену Грабарићу.
Озрен Грабарић, одлепљен од приземног, виртуозно, маестрално, потресно у жанру који је измештен и узвишен бриљира.
Живи, дише и пева свог лудака са својим композитором, сценографом и редитељем Марјаном Нећаком, постаје диригент и свира по осећањима публике која бива понесена у онострано.
Клиничка слика његовог лудака и психоделична музика постају једно, а онда уз узвишено преиспитивање терају гледоца да се замисли над својом позицијом.
Овај позорипни догађак превазилази оквире монодрамског и фестивала уопште, и враћа радост и веру у праве позоришне вредности.

Извештај Стручног жирија - Пантомима

Жири једногласном одлуком додељује златну колајну за пантомиму представи „24 часа забрањена зона“, уметницима Вонг Тинг Понгу и Цуи Ка Локу. Успели су да обједине све неопходне елементе пантомимског израза пратећи савремена кретања у свету из области уметничко-сценског пантомимског стваралаштва.

Извештај Стручног жирија – Миодраг Антић – Љуба Мољац

Жири једногласном одлуком додељује награду "Љуба Мољац - Миодраг Андрић" за младог глумца равноправно глумицама Јелену Пузић за представу „Пу, спап за све нас“ и Марији Ђајић за представу „На дан свођења рачуна“.
Заједничко за ове две младе глумице је храбар одабир тема, које су инспиративне за гледаоце. Управо због тога желели бисмо да се у следећим пројектима храбрије, дрскије и слободније ухвате у коштац са својим хероинама, и да тај потенцијал који обе имају у себи испоље до краја.

Извештај Жирија публике

Пажљиво пратећи представе, приказане на 42 фестивалу монодраме и пантомиме, као и слушајући и пратећи реакције публике, Жири је дошао до закључка да је Фестивал организован на врхунском професионалном и уметничком нивоу избором представа које су оставиле дубок утисак не само на Жири већ и на публику која је са пажњом и уживањем пратила представе.
И ако је било веома тешко донети одлуку која представа највише заслужује да буде проглашена као најбоља, Жири се једногласно одлучио да награду Златну колајну публике ,,Синиша Дачић" додели Озрену Грабарићу за улогу у монодрами ,,Дневник једног лудака".

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Последњи такмичарски дан ове године је започео, као и ранијих дана, текстом којим је глумица и водитељка фестивала, Биљана Ђуровић најавила програм и доделу награда.

 

Монодрама "Производ" у извођењу Ивана Томића представља једночасовни разговор продуцента и глумице, током којег продуцент убеђује глумицу да прихвати улогу у филму. Идеја представе је да презентује површност, лажно презентовање и "проституцију" индустрије, којој ништа није свето, која не бира начин и реч да оствари свој циљ и да комерцијализује и извитопери свако догађај који има потенцијал да буде уновчен.

 

Готова је пантомима "Шнајдер у рату" у извођењу Ђорђа Коцића, студента глуме приштинског универзитета. Реч је о малој пантомимској форми која поставља питање борбе малог човека против система. Малог човека велики систем побеђује.

 

Завршетком монодраме "На дан свођења рачуна" завршен је такмичарски програм 42. Фестивала монодраме и пантомиме! Представа се базира на записима произниклим из љубавног односа песника Радета Драинца и Јелисавете Багрјан, глумица Марија Ђајић је сугестивно и поетски приказала растрзаност у коју нас уводе емоције.

 

У паузи до проглашења победника, видели смо пантомиму "Адам и Ева - седам смртних грехова" у извођењу студената Академије уметности у Новом Саду из класе Никите Миливојевића у режији Ивице Клеменца. Наступили су Маја Чампар, Марија Фелдеши, Милош Мацура, Невена Неранџић, Дарко Радојевић, Аница Петровић, Алекса Пантић, Ђорђе Митровић, Никола Огњен Радуловић и Николина Вујевић.

 

ШАХОВСКА СИМУЛТАНКА СА АЛИСОМ МАРИЋ

Трећег фестивалског дана је у просторијама ресторана "Стара царинарница" одржана традиционална шаховска симултанка велемајстора Алисом Марић са учесницима и гостима Фестивала. Поред већ сталник учесника попут драматурга Радомира Путника, диркетора фестивала Борислава Балаћа и председника фестивалског савета Предрага Милетића, ове године нам се придружио и члан стручног жирија Крунислав Симић, троје најмлађих учесника, као и други пријатељи фестивала. Као и свих ранијих година од када је симултанка део традиције фестивала, Алиса Марић је остала непоражена.

ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Фестивал монодраме и пантомиме је јуче имао свој трећи такмичарски дан. У Театру Карт Бланш је глумица и водитељка фестивала Биљана Ђуровић прочитала најаве фестивалских представа, а затим се публика упутила у салу.

 

Прва представа у такмичарском програму, "Шињел" у извођењу Кадрија Ожџана приказује буран пут од зачудности преко изгубљености до самоспознаје, и поставља најважније питање - Ко сам ја? Кроз удвојеност главног карактера коју откривамо тек на самом крају, пролазимо кроз истраживање и испитивање које води ка једином очекиваном открићу.

 

Пантомима "Машта и мим" Позоришног студија Нада доноси, први пут на овогодишњем фестивалу праву класичну пантомиму на низ тема. Духовито, слатко и надасве позитивно, Санела Милошевић, Игор Грекса и Вукашин Ранђеловић остварују успешан наступ који је на лица гледалаца донео искрен осмех и радост!

 

"Естер" (Јестира) коју је извела Татјана Казановски је драматизација библијске приче о краљици Јестири, која је по легенди спасила јеврејски народ од истребљења захваљујући својој мудрости и лепоти. У представи поред интригантне источне музике доминира плес, као основни начин уметничког изражавања поред самог драмског текста, а Татјана је покрет конципирала најпре око трбушног плеса, као најважније визуелне фигуре.

Данас нас очекује последњи фестивалски дан, и након преостале три представе, проглашење победника 42. Фестивала!

ДРУГИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

У Театру Карт Бланш је јуче одржан други фестивалски дан. Пре свега, у фоајеу је глумица Биљана Ђуровић прочитала најаве фестивалских представа, а затим се публика упутила у салу за почетак.

 

Прва такмичарска представа друге вечери је био Гогољев "Дневник једног лудака" у извођењу Озрена Грабарића. База овог музичко сценског монолога је сјајна и богата музика аутора Марјана Нећака, која је у својој вишеструкој комплексности преплитања са текстом и режијом ставља једнако сјајног Озрена Грабарића у незавидну позицију борбе са јединственим и другачијим концептом, који свеједно захтева моћне финалне резултате. Уз бројне "бисерне" детаље, моћне певачке фразе и глуму "до краја" публика је извођење испратила бурним аплаузом и узвицима "браво"!

 

Друга такмичарска представа друге вечери, аудио визуелни перформанс "No ECOment" Роберта Рутонића, као што и сам наслов каже, говори о недостатку еколошке свести која нас тера да уништимо, конзумирамо и захтевамо, без обзира које су последице таквог понашања. Употпуњено одабраним видео и аудио материјалима, перформанс поставља питање и одговара где ће бити крај ако се тако настави.

 

Трећа представа другог дана је била онодрама "Пу, спас за све нас" Јелене Пузић! Биографско дело настало по мотивима дневника Диане Будисављевић говори о храброј Диани и њеном спашењу између осам и десет хиљада деце из усташких логора у НДХ. Као и многе друге приче које се тичу Другог светског рата, и ово је тужна прича тужног краја. Публика је у сузама узвикивала браво младој глумици на крају представе. Овим је завршен и други такмичарски дан 42. Фестивал монодраме и пантомиме.