ДОДЕЛА НАГРАДА 41. ФЕСТИВАЛА

На свечаној додели награда на 41. Фестивалу монодраме и пантомиме, донешене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Небојша Миловановић "Stand down"

Златна колајна за пантомиму
Љиља Фредриксон и Ана Станишић "ZiP iT"

Награда "Љуба Мољац" за младог глумца
Милена Живановић "Едит"

Златна колајна публике "Синиша Дашић"
Милена Живановић "Едит"

Награда за инвентивност
Небојша Миловановић "Stand down"

Стручни жири радио је у саставу Слободан Бештић, драмски уметник, председник, Калина Ковачевић, глумица и Снежана Заблаћански, балерина и кореограф. Жири награде за инвентивност радио је у саставу Немања Мараш, доцент у институту за уметничку игру, председник, Ивана Љујић и Јована Иконић. Жири публике радио је у саставу Бранко Најхолд, хроничар Земуна, председник, Јелена Бибић, академски сликар, Милан Оџић, економиста, Рада Драгићевић, службеник, и михаило Дашић, представник хотела „Скала“.

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Последњег дана такмичарског програма, као прва представа те вечери, наступила је Катарина Орландић са представом AНЕЛИС, СНОВИЂЕЊЕ ПО ДНЕВНИКУ АНЕ ФРАНК. Изгубљена између сна и јаве, између ужаса фашизма и болне свакодневнице, наслућујемо невину дечју душу мале Ане Франк, осуђене на хитро одрастање и тужан крај.

Након Анелис, публици се представила пантомима ОНЕМЕЛИ БУЊУЕЛ КОТС Театра, прича базирана по Буњуеловој комичној причи, надреална трагикомедија, која публику води својим посебним путевима између маште, сновиђења и смеха.И на крају овогодишњег фестивала, као последња представа такмичарског програма, наступила је Милена Живановић са представом Едит. Велики дах свежине за крај! Милена Живановић је као Едит донела снажну и уверљиву изведбу, пуну емоција и искрености, коју је публика поздравила најснажнијих аплаузом овогодишњег фестивала. Сугестивна глума, испраћена музичким нумерама и сјајном ауторском музиком, приказала нам је Едит Пјаф као да је ту, пред нама.Након завршетка такмичарског програма, чекајући резултате жирија, наступио је Београдски афористичарски клуб читајући пробране афоризме.

ШАХОВСКА СИМУЛТАНКА СА АЛИСОМ МАРИЋ

Трећег фестивалског дана је у просторијама ресторана "Стара царинарница" одржана већ дугогодишња традиционална шаховска симултанка велемајстора Алисом Марић са учесницима и гостима Фестивала. Поред већ сталник учесника попут глумца Томе Курузовића, драматурга Радомира Путника, диркетора фестивала Борислава Балаћа и председника фестивалског савета Предрага Милетића, ове године су нам се придружили и сценограф Народног позоришта Мираш Вуксановић, глумац Иван Перковић, као и његова екселенција, амбасадор Краљевине Шведске господин Јан Лундин. Од петнаест учесника, резултат је био четири ремија и једанаест поражених, односно у шаховској терминологији поена, тринаест према два за Алису Марић.

ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Трећег дана фестивала публика је као прву представу имала прилике да погледа "ДНЕВНИК СРПСКЕ ДОМАЋИЦЕ" у извођењу Ксеније Мартиновић и режији Фионе Сансон. Дело настало по роману Мирјане Бобић Мојсиловић говори о животу и одрастању у Југославији, о распаду државе, о пост-југословенским страховима и тежњама, и самоспознаји у тешким временима. Анђелка у представи тражи своје место под сунцем, и покушава да у свеопштем страху пронађе себе.


Друга представа трећег дана је била драмска представа са елементима пантомиме КОНЗУМИРАМ ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ Иване Кораксић. Изгубљени у жељи за поседовањем и куповином, упадамо у колотечину система који нас позива да наставимо још даље и још више, све док око нас не остану само кесе производа које смо куповали.
Трећа представа, ВАТРЕ Александре Маливук обрађује тематику великих и моћних жена у историји, пре свега Марија Магдалена, Антигона и Клинтемнестра, које свака у своје време остављају трајни ехо кроз време у неким другим великим именима, које једнако воле и мрзе кроз генерације.
За крај, а ван такмичарског програма, наступили су студенти Факултета уметности из Приштине ут класе Александра Ђинђића а у режији Миодрага Крчмарика. Кроз приказ кратких драмских елемената, подељених по темама, државама и периодима, млади глумци су нас провели кроз многе емоције, ставове и детаље заједничке историје.
Повење и захвалнице за учешће на фестивалу доделио је извршни продуцент фестивала Вук Милетић.

ДРУГИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Јуче је у Театру Carte Blanche, старој кући Фестивала из времена када је ту било позориште Пинокио, одржан други такмичарски дан. Водитељ Биљана Ђуровић је најавила програмске активности, и вече је започело првом представом Одбрана госпође Клито Местрес. Драгана Варагић је, снажно владајући глумачком праксом, разговарала са самом собом, једном присутном, а другом виртуелном, са платна. Показала нам је своје унутрашње тегобе и невоље, и приказала припрему глумице да након двадесет година поново изађе на сцену у улози античке краљице Клитемнестре.

Наредна представа је била ауторски пројекат младог Ивана Перковића из Републике Српске под називом Песник за песнике. Перковић нас као Момчило Настасијевић води кроз поетски и буран живот овог аутора, песника и професора. Уз нескривену и чисту емоцију и драмски набој, Перковић је повео публику на дивно путовање кроз Настасијевићев живот, и подсетио на његово завештање и велики утицај који је имао на овај народ.


Трећи наступ другог дана је била стенд ап представа STAND DOWN Небојше Миловановића, у којој нас глумац води кроз детаље свог личног живота, прожете поезијом и хумором. Својим сопственим, посебним начином интерпретације поезије, интригира, обухвата и преиспитује, и исказује јасан став о животним вредностима, проблемима и свакодневним активностима, испраћен звуком гитаре и чашом хладног пива.Повеље је учесницима доделила Ивана Ненадовић, извршни продуцент фестивала.