ДОДЕЛА НАГРАДА 40. ФЕСТИВАЛА

Након завршетка последње представе, на свечаној додели награда на 40. Фестивалу монодраме и пантомиме, донешене су следеће одлуке:
 
Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Слободан Бештић "Моје награде"
 
Златна колајна за пантомиму
Јури Костанијан "Душа столице"
 
Златна колајна публике "Синиша Дашић"
Весна Станковић "Милунка"
 
Награда "Љуба Мољац" за стенд ап
Владимир Цвејић "Бревровизија"
 
Награда за инвентивност
Тина Миливојевић
"The Village"
 
Публици се обратила Бранка Пујић која је позвала директора фестивала Борислава Балаћа да поздрави публику. Након тога, позван је жири за инвентивност да приступи додели награде. Жири у саставу Shin Jung Park, кореограф, председница, др Снежана Арнаутовић, професор естетике, мр Маја Марјан, корепетиторка балета су донеле једногласну одлуку да се награда за инвентивност додели Тини Миливојевић.  Награду "Љуба Мољац" за стенд ап доделио је син Миодрага Антића – Љубе Мољца, и она је додељена Владимиру Цвејићу уа програм “Бревровизија”. Затим, на сцену је позвана председница жирија публике, Наташа Хинић, која је у име жирија у саставу Наташа Хинић, економиста, председница, Јелена Родић, ресторан „Стара капетанија“, Стана Јарић Лазић, пензионерка, Наташа Филиповић, културолог, Михајло Дашић, хотел „Скала“ Златну колајну публике једногласно доделила Весни Станковић за представу “Милунка”. На крају, водитељка Бранка Пујић је позвала председницу стручног жирија да се обрати публици.  Љиљана Благојевић је у име стручног жирија фестивала у саставу Љиљана Благојевић, председница жирија, Марта Береш, и Тања Поповић прочитала одлуке да се Златна колајна за пантомиму додели уметнику из Јерменије Јурију Костанијану за представу “Душа столице”, а Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму Слободану Бештићу за монодраму "Моје награде". Након проглашења, председник програмског савета Предраг Милетић је свечано прогласио 40. Фестивал затвореним. Уз бенд Хемондегс, учесници и посетиоци фестивала су остали на коктелу.

ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Јуче је завршен јубиларни 40. Фестивал монодраме и пантомиме! Четврти такмичарски дан гледаоце је поздравила Бранка Пујић, која је обавестила публику о програму и представама на репертоару. Прва представа је била “Милунка” Весне Станковић, бурна и дирљива прича о животу храбе и поносне жене, која је обележила историју овог народа. Милунка, у глуми и тексту госпође Станковић је била јасна, енергична, емотивна, чисте снажне енергије, па је глумица неколико пута прекидана аплаузом на отвореној сцени. Уз сузе и марамице у публици, крај представе је гледаоце буквално подигао на ноге, и ауторка је дочекана овацијама. Монодрама Милунка је тужна и истинита прича о историји сећања српског народа. Након ове, друга представа је била “Надежда Петровић”, коју је тумачила Биљана Ђуровић. Прича о болу, о суштаственој емоцији, о безизлазности, о уметности, о борби са сопством. Госпођа Ђуровић у налетима енергије раздире бурном емоцијом, и прености тужну причу о хероини српског народа, Надежди Петровић. Трећа представа у дану је била “Чучук Стана” Мирјане Ђурђевић, која на допадљив, народски начин износи бурну историју храбре Чучук Стане, великог борца за слободу, а коју води љубав, љубав према својим мушкарцима, и пре свега, љубав према отаџбини. Повеље фестивала учесницима је уручио председник савета фестивала Предраг Милетић.

ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Трећег фестивалског дана у фоајеу Позоришта лутака Пинокио публици се обратила Анђела Јовановић која је подсетила на прошле програме, као и најавила предстојеће. Прва представа трећег дана била је "The Village" Тине Миливојевић, лична и интимна исповест и пут кроз најдубља емотивна стања. Након тога, публици се представио Предраг Радованчевић са "Трансперсоном". Пут кроз различита психолошка стања, кроз хаос модерног света у коме живимо, поставља питања о сопству и ослобађању. Трећа представа је била "Мој живот" Анке Гаћеше, животна прича Исидоре Данкан. Обогаћена комплексним и сјајним кореографијама, као и искреном глумом представа јасно упућује да се морамо борити за важне ствари, и да праве животне вредности нису тек тако надохват руке. Публика је на ногама уз овације поздравила Анку Гаћешу и колеге глумце и плесаче. Последња представа у дану је била "Гледање" Вање Милачић. Велика животна историја, прича једне жене о целоживотној борби расплакала је публику. Искрена и дирљива, представа поручује да на крају и после свега опстаје једино осећај чисте и неукаљане љубави. Повеље фестивала учесницима је уручио директор Позоришта лутака Пинокио Игор Бојовић.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

IMG 9434Данас, у дванаест часова у простору Старе царинарнице у Земуну је одржана промоција књиге Зијаха Соколовића "Глумац... је глумац... је глумац". На промоцији су говорили Борислав Балаћ, Радомир Путник и аутор, Зијах Соколовић, који је причао о сопственом виђењу глумачке игре, и о историји представе Глумац је глумац је глумац која је играна преко 1800 пута.

ДРУГИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

Другог фестивалског дана, публици се обратила Анђела Јовановић која је прочитала најаву програма и учесника. Прва представа другог дана је била “Кабул/Кућевна” Душанке Стојановић Глид, монолошка форма лишена великих покрета или драмских промена. Након тога је наступио Гера Сандлер из Израела са представом “Коначно, крај!” уз коју је публика одбројавала са њим тренутке до смрти. Трећа представа другог фестивалског дана је била “Душа столице” уметника Јурија Костанијана из Јерменије, пантомима о борби и симбиози човека и столице, односно корелација људи и институција власти, отелотвореним у трону. Последња представа овог дана, која је почела пола сата пре поноћи је било дело “Моје награде” Слободана Бештића, бурна прича о непостојању алтернативе европској будућности, и о препознавању правих вредности. Дело се завршава градативним појачавањем европске химне, од које се сваки коментар и свако негодовање више једноставно неће чути. Публика је поздравила глумца Слободана Бештића повицима “браво”. Повеље фестивала учесницима је уручио председник савета фестивала Предраг Милетић.