НАГРАДЕ 42. ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

На свечаној додели награда на затварању 42. Фестивала монодраме и пантомиме у Театру Карт Бланш, донешене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Озрен Грабарић "Дневник једног лудака"

Златна колајна за пантомиму
Вонг Тинг Понг, Цуи Ка Лок "24 часа забрањена зона"

Награда "Љуба Мољац - Миодраг Андрић" за младог глумца
Равноправно
Јелена Пузић "Пу, спас за све нас"
Марија Ђајић "На дан свођења рачуна"

Стручни жири радио је у саставу Небојша Миловановић, драмски уметник, председник, Олга Одановић, глумица и Крунислав Симић, кореограф.

Златна колајна публике "Синиша Дашић"
Озрен Грабарић "Дневник једног лудака"

Жири публике радио је у саставу Ратомир Јанковић, председник, Елизабета Арсеновић, Весна Клепић, Брана Марковић и Ненад Хегедиш.

Након проглашења, председник програмског савета Предраг Милетић је свечано прогласио 42. Фестивал затвореним.

Извештај Стручног жирија - Монодрама

Жири једногласном одлуком додељује златну колајну за монодраму представи „Дневник једног лудака“, уметнику Озрену Грабарићу.
Озрен Грабарић, одлепљен од приземног, виртуозно, маестрално, потресно у жанру који је измештен и узвишен бриљира.
Живи, дише и пева свог лудака са својим композитором, сценографом и редитељем Марјаном Нећаком, постаје диригент и свира по осећањима публике која бива понесена у онострано.
Клиничка слика његовог лудака и психоделична музика постају једно, а онда уз узвишено преиспитивање терају гледоца да се замисли над својом позицијом.
Овај позорипни догађак превазилази оквире монодрамског и фестивала уопште, и враћа радост и веру у праве позоришне вредности.

Извештај Стручног жирија - Пантомима

Жири једногласном одлуком додељује златну колајну за пантомиму представи „24 часа забрањена зона“, уметницима Вонг Тинг Понгу и Цуи Ка Локу. Успели су да обједине све неопходне елементе пантомимског израза пратећи савремена кретања у свету из области уметничко-сценског пантомимског стваралаштва.

Извештај Стручног жирија – Миодраг Антић – Љуба Мољац

Жири једногласном одлуком додељује награду "Љуба Мољац - Миодраг Андрић" за младог глумца равноправно глумицама Јелену Пузић за представу „Пу, спап за све нас“ и Марији Ђајић за представу „На дан свођења рачуна“.
Заједничко за ове две младе глумице је храбар одабир тема, које су инспиративне за гледаоце. Управо због тога желели бисмо да се у следећим пројектима храбрије, дрскије и слободније ухвате у коштац са својим хероинама, и да тај потенцијал који обе имају у себи испоље до краја.

Извештај Жирија публике

Пажљиво пратећи представе, приказане на 42 фестивалу монодраме и пантомиме, као и слушајући и пратећи реакције публике, Жири је дошао до закључка да је Фестивал организован на врхунском професионалном и уметничком нивоу избором представа које су оставиле дубок утисак не само на Жири већ и на публику која је са пажњом и уживањем пратила представе.
И ако је било веома тешко донети одлуку која представа највише заслужује да буде проглашена као најбоља, Жири се једногласно одлучио да награду Златну колајну публике ,,Синиша Дачић" додели Озрену Грабарићу за улогу у монодрами ,,Дневник једног лудака".