"Чај са Кублај каном" – Југослав Крајнов, Упалимо рефлекторе, Нови Сад

3. јули у 19:00 Позориште Пинокио

plakat.jpgПродукција „Упалимо рефлекторе“
Подршка Битеф театар
ЧАЈ СА КУБЛАЈ КАНОМ

Аутор текста: Саша Радоњић
Aдаптација текста и драматург: Александар Милосављевић
Писац и Пишчев глас: Југослав Крајнов
Композитор: Саша Радоњић
Дизајн светла и видео: Ања и Борис Буторац
Извршни продуцент: Југослав Крајнов

О ПРЕДСТАВИ
Чај са Кублај - каном је интимна, џепна енциклопедија мојих искустава из вишемесечне борбе за живот која се одигравала 2009. године, а све у форми и руху монодраме. Као у свакој енциклопедији и овде су све одреднице до детаља веродостојне, односно представљене онако како су се стварно збиле, изузимајући завршну микроновелу која баца рефлекторско метафоричко светло по дубини и ширини тих стварних догађаја. Аутор се нада да његова на овај начин артикулисана искуства могу некоме некада у суочавању са сличним траумама бити од користи, односно представљати подстрек у непредавању стихији која би их изненада понела.

О АУТОРУ
Рођен у Травнику 1964, дипломирао на Филозофском факултету у Новом Саду. У себи
спаја неколико идентитета као песник, приповедач и прозаиста, сценариста, драмски писац, али и композитор, музичар, књижевни тумач, афирматор традиционалног
књижарства. Значајнија објављена дела: Лица, наличја (песме 1987), Тетовирање анђела (песме 1992), Приручник за пауна (омнибус новела 1993), Трактат о шеширима (роман 1995), Три украдена романа (роман 1999), Северно од романа (приче 2002), Клуб љубитеља СМЕНЕ 8 (роман 2008), Песме чудних лица (песме 2011), Шведски сто (проза 2014), Аутобиографске и друге нестварне приче (проза 2015), Вечерњи доручак (проза 2017), Рубикова коцка (роман 2019), Провихорило (песме 2020). Сачинио је Речник српске
путописне прозе (1995) и антологију фантастичарске прозе Сазвежђе Лем (2019). Аутор је
сценарија за телевизијски играни филм Приручник за пауна, драма Три украдена романа
(Народно позориште Кикинда) и Клуб љубитеља СМЕНЕ 8 (Шабачко позориште). Чај за
Кублај – кана је његова прва монодрама. Оснивач је и фронтмен музичке групе Соларис Блуес Банд са којом је снимио шест албума и двадесетак спотова, а као кантаутор је објавио три албума – Месечарска адреса (2016), Маховина и микрофонија (2018) и Кантауторски декамерон (2020). Оснивач је и сувласник издавачке куће и књижаре СОЛАРИС из Новог Сада.

О ИЗВОЂАЧУ
Рођен у Новом Саду 11. априла 1973. Студије глуме на Академији уметности у Новом
Саду, у класи професора Бранка Плеше и Ане Цвијановић Јајчанин, уписао је 1993, а
дипломирао 24. децембра 1997. Као најбољи дипломирани студент глуме добио је Награду „Предраг Пеђа Томановић“ 1998, да би му 2001. исто признање припало за најбоље улогу Пушкина у представи Евгеније Оњегин. Две сезоне је био ангажован у Народном позоришту „Тоша Јовановић“, Зрењанин, а стални члан Драме Српског народног позоришта је од 1999. године. Улогом Марка у представи Оставите поруку или Бегунци по тексту и у режији Виде Огњеновић обележио је 20 година уметничког рада новембра 2017.
Осим више од тридесет улога одиграних у СНП-у, играо је у више од двадесет предства на
сценама других театара, а остварио је низ улога у филмовима и ТВ серијама.
Чај са Кублај – каном је прва његова монодрама.

"Чај са Кублај каном" је била прва представа трећег дана. По речима аутора, ова биографска авантура говори о реалном тренутку живота током великог медицинског искушења, услед којих је дошло до невероватних халуцинација и асоцијација, које глумац Југослав Крајнов у интимној исповести фрагментарно дели са публиком. Кроз структуру биографског наратива, подржано визијама, дигресијама, сећањима и тривијалним разнородним информацијама, слушали смо и чекали причу о Кублај кану, који попут других ликова из драмске литературе које познајемо, дуго и полако путује до нас.